ÚVOD

Úvodní slovo

Jana Šeblová

Obsah

ODBORNÉ TÉMA LÉKAŘSKÉ

Pôrod v prednemocničnej zdravotnej starostlivosti a zabezpečenie DC u tehotnej

Andrea Smolková

Abstrakt

S pôrodom sa v prednemocničnej starostlivosti stretne lekár záchrannej zdravotnej služby relatívne zriedka. V závislosti od počtu hodín strávených vo výjazde a od lokality, kde pracuje, je to približne jedenkrát až dvakrát ročne. So zabezpečovaním dýchacích ciest u tehotnej sa však lekári, ktorí nepracujú zároveň na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny stretnú ešte zriedkavej­šie. Skúsenosti sa tak získavajú a udržiavajú v praxi ťažko. V gravidite dochádza k fyziologickým zmenám v organizme ženy, ktoré je dôležité poznať a zohľadniť pri viacerých liečebných úkonoch. Podobne je to aj s komorbiditami, ktorých výskyt sa vo vyspelých krajinách zvyšuje spolu s vekom rodičiek. Môžeme povedať, že pôrod a zabezpečenie DC v prednemocničnej starostli­vosti je práca v náročnom medicínskom teréne, kde sa jedná o fyziologickými zmenami a možnými komorbiditami ovplyvnený organizmus matky a jej plodu. Zároveň sa jedná o zásah v náročnom teréne, kde lekár mimo nemocnice nemá k dispozícii po­moc ďalších špecialistov a materiálno-technické zázemie. Napriek tomu však musia byť lekári ZZS na tieto situácie pripravení a schopní zasiahnuť tak, aby bol výsledok pre oboch ohrozených jedincov čo najlepší.

Okres na severu – stručná analýza výsledků dispečerské úlohy na Rallye Rejvíz 2014

Ondřej Franěk

Abstrakt

Účelem tohoto sdělení je stručné vyhodnocení dispečerské úlohy „Okres na severu“, která byla součástí letošní Rallye Rejvíz. Přestože šlo o simulované a velmi zjednodušené prostředí, lze zobecnit, že velké rezervy měli soutěžící jak v racionálním přístupu k vyhodnocování hovorů, tak v dodržování zásad týmové spolupráce (CRM).

     ETIKA, PSYCHOLOGIE, PRÁVO

Holistický přístup k pozůstalým při náhlém úmrtí blízké osoby z pohledu sestry, členky výjezdového týmu zdravotnické záchranné služby

Alena Gutová, Marie Trešlová

Abstrakt

Článek se zabývá praktickými zkušenostmi sestry/záchranáře, člena výjezdového týmu zdravotnické záchranné služby, konfrontovanými s výsledky vlastního výzkumného šetření, v rámci tématu holistického přístupu k pozůstalým při náhlém úmrtí blízké osoby. Výzkumné šetření se rovněž zabývá holistickým přístupem ošetřovatelského personálu záchranné služby zejména poskytováním psychosociální podpory a krizové komunikace pozůstalým nebo přímým účastníkům při náhlém úmrtí z pohledu sestry, členky výjezdového týmu záchranné služby. Cílem výzkumného šetření bylo v první řadě zjistit, s jakými problémy se setkává ošetřovatelský personál při kontaktu s pozůstalými při náhlém úmrtí blízké osoby, a dále zjistit, jak jsou sestry, členky výjezdového týmu záchranné služby připraveny na komunikaci s pozůstalými a jak jsou připraveny poskytovat pozůstalým psychosociální podporu. Výsledkem výzkumného šetření bylo zjištění, že sestry/záchranáři nejsou zcela připraveni k poskytování psychosociální podpory a vedení krizové komunikace s pozůstalým.

     DISKUZE, POLEMIKA, NÁZORY

Současný stav v oblasti krizové intervence

Jana Šeblová, Lukáš Humpl

     RESUSCITACE – ZPRAVODAJ ČESKÉ RESUSCITAČNÍ RADY

ACCA (Acute Cardiovascular Care Association) – 3. evropský summit o přednemocniční péči, Francie, 7. – 8. 4. 2014

Jana Šeblová, Anatolij Truhlář, Richard Rokyta

RESUSCITACE ´14 – IV. odborné symposium České resuscitační rady, 30. května 2014, Konferenční centrum City, Praha

Jana Šeblová, Jarmila Drábková

 Immediate Life Support Provider Course

David Peřan

Abstrakt

Kromě kurzu Advanced Life Support Provider (ALS) je Immediate Life Support Provider dalším typem kurzu Evropské resuscitační rady, který v současné době zavádí Česká resuscitační rada do České republiky. Jedná se o zkrácenou verzi kurzu ALS, který je vhodný převážně pro střední zdravotnický personál nebo lékaře, kteří běžně nejsou součástí resuscitačního týmu. V kurzu se účastníci naučí standardizovaný postup u pacientů v kritickém stavu nebo u pacientů s náhlou zástavou oběhu.

     INFORMAČNÍ SERVIS

Správa z jubilejného V. ročníka Stredoeurópskeho kongresu urgentnej medicíny a medicíny katastrof v Senci

Táňa Bulíková

Zlatý záchranářský kříž 2013

Kateřina Mazlová

RECENZE KNIHY: Štětina, J. a kol.: Zdravotnictví a integrovaný záchranný systém při hromadných neštěstích a katastrofách, 1. vydání

Jan Bradna

Obsah 2/2014