ÚVOD

  • Obsah
  • Úvodní slovo – Jana Šeblová

URGENTNÍ PŘÍJMY

  • Neobvyklá příčina anémie u pacientky s mentální bulimií – Martina Fibichová

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ SYSTÉMŮ

  • Bezpečné prostředí zdravotnického záchranáře – Jaroslav Pekara, Ondřej Brůžek
  • Bezpečnost na urgentním příjmu – Jana Šeblová

INFORMAČNÍ SERVIS

  • Správa zo XIV. Stredoeurópskeho kongresu UM a MK – Táňa Bulíková
  • MUDr. Jiří Štětina laureátem Ceny prezidenta Asociace ZZS pro rok 2024
  • Poslední let Josefa Knotka – Jiří Knor

INTRODUCTION

  • Contents
  • Editorial – Jana Šeblová

EMERGENCY DEPARTMENTS

  • Unusual cause of anaemia of a female patient with mental bulimia – Martina Fibichová

SYSTEMS´ ORGANIZATION AND MANAGEMENT

  • Safe environment for paramedics – Jaroslav Pekara, Ondřej Brůžek
  • Safety at Emergency Department – Jana Šeblová

INFORMATION

  • Report from the XIV Middle-European Congress of Emergency and Disaster Medicine – Táňa Bulíková
  • Dr. Med. Jiří Štětina recieved the 2024 award of the President of the Association of EMS of the Czech Republic
  • The last flight of Josef Knotek – Jiří Knor

ABSTRAKTY

NEOBVYKLÁ PŘÍČINA ANÉMIE U PACIENTKY S MENTÁLNÍ BULIMIÍ

UNUSUAL CAUSE OF ANAEMIA OF A FEMALE PATIENT WITH MENTAL BULIMIA

Martina Fibichová

Abstrakt

Anémie patří mezi časté příčiny návštěvy urgentního příjmu. Autorka v kazuistice prezentuje případ mladé ženy, která byla opakovaně vyšetřena a hospitalizována pro projevy anemického syndromu při těžké normocytární normochromní sideropenické anémii. Pacientka byla vyšetřována na nízkoprahovém interním příjmu a hospitalizována na okresním interním i specializovaném hematologickém oddělení. Absolvovala množství neinvazivních i invazivních vyšetření, avšak ke správné diagnóze vedla až důkladně odebraná a ověřená anamnéza. Kazuistika poukazuje na úskalí diferenciální diagnostiky anémie a poruch příjmu potravy. Patologické výsledky specializovaných vyšetření bez komplexního přístupu k pacientovi mohou být zavádějící. Objasnění kauzální příčiny obtíží je nezbytným předpokladem cílené léčby. Určení správné diagnózy u této pacientky vedlo k adekvátní, v tomto případě psychiatrické léčbě s velmi nejistou prognózou.

Klíčová slova: sideropenická anémie – venepunkce – porucha příjmu potravy – mentální bulimie – mentální anorexie – hypoglykemia factitia – Münchhausenův syndrom

Abstract

Case report of a young woman who was repeatedly examined and hospitalized for manifestations of anaemic syndrome in severe normocytic normochromic sideropenic anaemia. The patient was evaluated in a low-threshold internal medicine admission and hospitalized in the district internal medicine and specialized hematology departments. She underwent a large number of noninvasive and invasive investigations, but only a thoroughly taken and verified case history led to the correct diagnosis. The case report highlights the pitfalls of differential diagnosis of anaemia and eating disorders. Pathological results of specialized examinations without a comprehensive approach to the patient can be misleading. Elucidation of the causal cause of the difficulties is a prerequisite for targeted treatment. Establishing the correct diagnosis in this patient led to adequate, in this case psychiatric treatment with a very uncertain prognosis.

Key words: sideropenic anaemia – venepuncture – eating disorder – mental bulimia – mental anorexia – hypoglycemia factitia – Münchausen syndrome

BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ ZDRAVOTNICKÉHO ZÁCHRANÁŘE

SAFE ENVIRONMENT FOR PARAMEDICS

Jaroslav Pekara, Ondřej Brůžek

Abstrakt

Tématem sdělení je zmapování rizik, se kterými se mohou setkat pracovníci zdravotnické záchranné služby. Článek se zaměřuje na rizika spojená s nepřehledným terénem a sleduje možná nebezpečí od okamžiku přijetí výzvy na operačním středisku až po předání pacienta v nemocnici. Cílem sdělení je snaha popsat co nejucelenější přehled všech rizik, se kterými se pracovníci ZZS mohou setkat. Článek se věnuje základním informacím týkajícím se nejčastějších infekcí, se kterými se posádky ZZS při zásahu setkávají, a základním osobním ochranným pracovním pomůckám. Článek připojuje i průzkum, který zjistil, že pracovníci ZZS vždy nevyužívají potřebné a dostupné ochranné prostředky. Praktická část této práce si vymezila dva cíle, a to zjistit, jaké je povědomí zdravotnických záchranářů o nebezpečných faktorech ovlivňujících jejich práci, a dále zjistit, zda pracovníci ZZS vždy využívají potřebné a dostupné ochranné prostředky.

Klíčová slova: bezpečí – biologická rizika – nepřehledný terén – zdravotnický záchranář

Abstract

The article deals with mapping the risks that can be faced by emergency medical services. It focuses on the risks associated with disorganized terrain and traces the possible hazards from the moment a call is received at the medical dispatch until the patient is handed over at the hospital. The aim of the communication is to provide as comprehensive overview as possible of all the risks that ambulance workers may face. The article discusses basic information on the most common infections encountered by paramedics and basic personal protective equipment. The article also includes a survey showing that EMS personnel do not always use the necessary and available protective equipment. The practical part of this paper has two objectives: to find out how the paramedics are aware of the risk factors affecting their work, and to find out whether the paramedics always use the necessary and available protective equipment.

Key words: safety – biological risks – disorganized terrain – paramedic

BEZPEČNOST NA URGENTNÍM PŘÍJMU

SAFETY AT EMERGENCY DEPARTMENT

Jana Šeblová

Abstrakt

Urgentní příjmy jsou charakterem poskytované péče rizikovým prostředím. Chyby spojené s poskytováním zdravotní péče jsou z velké části preventabilní. Ke snížení bezpečnosti na urgentním příjmu přispívá nárazové přetížení, přerušování péče a multitasking, rušné prostředí, komplexita pacientů, časový tlak a nutnost stálého rozhodování a s tím spojená i zodpovědnost. Bezpečnost poskytované péče je jedním z klíčových prvků kvality. Je potřeba analyzovat data o nežádoucích událostech a bezpečnostních incidentech a na základě analýzy chyb provést preventivní opatření. Pozornost je potřeba věnovat i pracovním podmínkám personálu a eliminovat tak chyby ovlivněné únavou, vyčerpáním, ztrátou koncentrace nebo vyhořením.

Klíčová slova: bezpečnost pacientů –urgentní příjmy – nežádoucí události – bezpečnostní incident – přetížení

Abstract

Emergency department is by nature of the provided care a risky environment. Medical errors associated with providing care are in most cases preventable. Overcrowding, frequent disruption of care, multitasking, busy environment, complexity of cases, time pressure and continuous decision-making together with high responsibility are some of the reasons which decrease the safety at emergency departments. Safety of the provided care is one of key elements of quality. It is necessary to analyze the data on adverse events and safety incidents and take preventive measures based on this analysis. It is also importatnt to pay attention to working conditions of the personel and eliminate errors coming from fatigue, exhaustion, loss of concentration or burnout.
Key words: patient safety – emergency departments – adverse events – safety incidents – overcrowding

Obsah 1/2024